817.0 Federal Act of 20 June 2014 on Foodstuffs and Utility Articles (Foodstuffs Act, FSA)

817.0 Legge federale del 20 giugno 2014 sulle derrate alimentari e gli oggetti d'uso (Legge sulle derrate alimentari, LDerr)

Art. 10 Hygiene

1 Any person who handles foodstuffs must ensure that such foodstuffs are not adversely affected in hygiene terms by such handling.

2 Persons who are sick or injured and may therefore put the health of consumers at risk by handling foodstuffs must take special protective measures.

3 The Federal Council shall issue hygiene regulations relating to:

a.
the handling of foodstuffs;
b.
the premises in which foodstuffs are handled and their equipment;
c.
the areas and equipment in slaughterhouses required depending on the types and numbers of animals to be slaughtered.

4 The Federal Council may specify hygiene knowledge requirements for the persons who handle foodstuffs.

Art. 10 Igiene

1 Chiunque impiega derrate alimentari deve provvedere affinché queste non subiscano alterazioni nocive sotto il profilo igienico a causa di tale impiego.

2 Le persone malate o ferite che impiegando derrate alimentari possono mettere in pericolo la salute dei consumatori devono adottare misure protettive particolari.

3 Il Consiglio federale emana prescrizioni in materia di igiene concernenti:

a.
l’impiego di derrate alimentari;
b.
i locali nei quali si impiegano derrate alimentari e l’equipaggiamento di tali locali;
c.
i locali e le installazioni necessari nei macelli, a seconda del genere e del volume della macellazione.

4 Può stabilire i requisiti concernenti le conoscenze in materia di igiene che le persone che impiegano derrate alimentari devono soddisfare.

 

This document is not an official publication. Only the publication of the Federal Chancellery is legally binding.
Il presente documento non è una pubblicazione ufficiale. Fa unicamente fede la pubblicazione della Cancelleria federale. Ordinanza sulle pubblicazioni ufficiali, OPubl.