910.124 Ordinance of the FDEA of 11 June 1999 on the Minimum Requirements for Control Procedures of Protected Designations of Origin and Geographical Indications (Ordinance on the Control of PDOs and PGIs)

910.124 Ordinanza del DEFR dell' 11 giugno 1999 sulle esigenze minime relative al controllo delle denominazioni di origine e delle indicazioni geografiche protette (Ordinanza sul controllo delle DOP e delle IGP

Art. 2 Frequency of control procedures

1 The certification body shall control the structural requirements in the context of the initial authorisation procedure.4

2 Control procedures relating to the flow of goods, traceability and processing requirements shall take place at least every two years for each processing and refining undertaking, or every four years in the case of summer pasture holdings. For production undertakings, such procedures shall be carried out on the basis of a statistically representative random sample.5

3 In the case of the Protected Geographical Indications (PGIs), testing of the final product shall be carried out once annually on the basis of a statistically representative sample of undertakings. In the case of Protected Designations of Origin (PDOs), these tests will take place at least once per year in every production, processing or refining undertaking which markets the final product. Where an undertaking markets the production of several operators, testing of the final product should be performed on a random sample of lots of each operator.6

4 Undertakings where irregularities are found are subject to retesting on a systematic basis.

4 Amended by No I of the EAER Ordinance of 29 Oct. 2014, in force since 1 Jan. 2015 (AS 2014 3907).

5 Amended by No I of the EAER Ordinance of 29 Oct. 2014, in force since 1 Jan. 2015 (AS 2014 3907).

6 Amended by No I of the EAER Ordinance of 29 Oct. 2014, in force since 1 Jan. 2015 (AS 2014 3907).

Art. 2 Frequenza dei controlli

1 L’organismo di certificazione controlla le esigenze relative alle installazioni tecniche (esigenze strutturali) nell’ambito della procedura di prima abilitazione.4

2 Il controllo dei flussi delle merci, della rintracciabilità e delle esigenze relative al processo è eseguito almeno ogni due anni in ogni impresa di trasformazione e di elaborazione e almeno ogni quattro anni nelle aziende d’estivazione. Nelle imprese di produzione, il controllo è effettuato su un campione rappresentativo delle imprese.5

3 Per le indicazioni geografiche protette (IGP), il test del prodotto finale è eseguito ogni anno su un campione rappresentativo delle imprese. Per le denominazioni di origine protette (DOP), il test è eseguito almeno una volta all’anno per ogni impresa di produzione, di trasformazione o di elaborazione che mette in commercio il prodotto finale. Se un’impresa mette in commercio la produzione di diversi attori, il test del prodotto finale è eseguito su un campione dei lotti di ogni singolo attore.6

4 Se si constata un’irregolarità, l’impresa è ricontrollata sistematicamente.

4 Nuovo testo giusta il n. I dell’O del DEFR del 29 ott. 2014, in vigore dal 1° gen. 2015 (RU 2014 3907).

5 Nuovo testo giusta il n. I dell’O del DEFR del 29 ott. 2014, in vigore dal 1° gen. 2015 (RU 2014 3907).

6 Nuovo testo giusta il n. I dell’O del DEFR del 29 ott. 2014, in vigore dal 1° gen. 2015 (RU 2014 3907).

 

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